Λουτρά Αιδηψού
Βόρεια Εύβοια
Η σημερινή λουτρόπολη της Αιδηψού με το πέρασμα των χρόνων έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, ικανό να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις τις σύγχρονης εποχής μας. Οι πορθμειακές γραμμές Αιδηψός – Αρκίτσα και Γύφα – Αγιόκαμπος με συνεχή δρομολόγια που πυκνώνουν κατά τους θερινούς μήνες έχει καταστεί μια πραγματική γέφυρα μετακίνησης των χιλιάδων επισκεπτών της πόλης και παράλληλα και ολόκληρης της βόρειας Εύβοιας από όλα τα σημεία της Ελλάδας.
Ιαματικά νερά που εδώ και 3000 χρόνια προσφέρουν στους λουόμενους, θεραπεία, ευεξία και ψυχοσωματική ανασυγκρότηση.
Τεράστια είναι και η ποικιλία σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψαροταβέρνες, πιτσαρίες και κέντρα διασκέδασης που λειτουργούν τόσο στα Λουτρά Αιδηψού όσο και στην ευρύτερη περιοχή της. Εξαιρετικές ψησταριές με ντόπια κρέατα και παραδοσιακούς τρόπου ψησίματος μπορούν να βρουν οι επισκέπτες τόσο στην Λουτρόπολη όσο και στο χωριό Αιδηψός λίγα χλμ. από την Λουτρόπολη.
Οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού
Οι πηγές της Αιδηψού είναι περισσότερες από 80. Η σύσταση των νερών και η μεγάλη θερμοκρασία τους έχει ιδιαίτερα ιαματική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Από αρχαιολογικά ευρήματα έχει διαπιστωθεί πως ο χώρος από όπου αναβλύζουν τα νερά είχε κινήσει το ενδιαφέρον των πρώτων προϊστορικών ανθρώπων.
Η γεωλογική και παλαιοντολογική ιστορία της περιοχής είναι πολύ μεγάλη, μιας και έχει εντοπιστεί απολιθωματοφόρος θέση θηλαστικών. Οι πηγές είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον 20.000 χρόνια. Η θερμοκρασία των υδάτων κυμαίνεται από 28οC μέχρι 86οC. Το νερό είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου. Οι ιδιότητές τους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Η κύρια ομάδα αυτών των πηγών είναι διάσπαρτη σε διαφορετικά σημεία της πόλης, από όπου το ιαματικό νερό διοχετεύεται με κανάλια σε όλα τα υδροθεραπευτήρια της πόλης. Σε ορισμένες παραλίες οι λουόμενοι έχουν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν σε ημίθερμα θαλάσσια νερά. Οι ιαματικές πηγές αναβλύζουν από τον πυθμένα της θάλασσας αυξάνοντας αισθητά τη θερμοκρασία του θαλασσινού νερού.
Έτσι, μπορεί να συνδυαστεί η κινησιοθεραπεία της κολύμβησης με τα ευεργετικά αποτελέσματα που προσφέρουν τα ιαματικά νερά.
Επιπλέον, εκτός από τα υδάτινα λουτρά, υπάρχουν τα περίφημα λασπόλουτρα, που γίνονται σε ειδικά υδροθεραπευτήρια. Η λάσπη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ή με ολική επικάλυψη του σώματος. Για συμπληρωματική θεραπεία οι ειδικοί συνιστούν και την ποσιθεραπεία με νερό των πηγών ποσίμου ύδατος.
Το νερό αυτό είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την πέψη. Η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από έρευνα παρατηρεί ότι τα ύδατα της περιοχής της Αιδηψού, εκτός των άλλων ευεργετικών επιδράσεων επί της ανθρώπινης υγείας, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για τα προβλήματα υγείας της στοματικής κοιλότητας.
Η ιαματική δράση των νερών καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων, όπως ρευματοπάθειες, οσφυαλγίες και ισχιαλγίες, ημικρανίες , τενοντίτιδες, αγγειοπάθειες και πολλές ακόμα.